BIOGRAFIJA

Gušti (rojen Miha Guštin, 14. junija 1971) je slovenski glasbenik. Glasbeno aktiven od malih nog, je širši javnosti poznan predvsem po številnih uspešnicah, ki jih je spisal za slovensko rock skupino Big Foot Mama, v sodelovanju s pevko Polono Kasal ali kot samostojni izvajalec. Njegove najbolj znane skladbe “Led s severa”, “Nisem več s tabo”, “Vedno zame”, “Mine leto”, “Fenomen”, “Garbage (hip hop med nogami)”, “Makova polja”, “Črn tulipan”, “Občutek” ter “Mala nimfomanka”, so pustile izjemno močan pečat v širšem glasbenem prostoru. Gušti občasno piše skladbe za druge izvajalce, ustvarjal pa je tudi glasbo za gledališče, televizijo in film.

Zgodnja Leta

Gušti se rodi kot Miha Guštin, v Ljubljani, leta 1971. Rano mladost preživlja v bežigrajskem okolišu, v stik z glasbo pa pride pri enajstih letih, ko se priključi šolskemu tamburaškemu orkestru. Njegova prizadevnost in talent nista prezrta, po dveh letih napreduje v mandolinski orkester KUD Stadion, kjer sprva igra kitaro, kasneje pa kontrabas. Vpiše se na Srednjo gradbeno šolo in se na srednješolskih žurih izmojstri v preigravanju uspešnic iz zakladnice rock glasbe. Po končani srednji šoli se že zgodaj zaposli v gradbenem podjetju, kjer dela kot geodet, obenem pa še vedno basira pri Orkestru Mandolina Ljubljana. Priložnost za uresničitev mladostne želje, igranje v bendu, se mu ponudi jeseni 1990, ko ga na skupni nastop povabi bobnar Jože Habula.

Big Foot Mama

Jože priložnostno sestavi bend, ki pod imenom Big Foot Mama, 14. Septembra 1990, nastopi na Šentviški gimnaziji, Gušti je na odru eden izmed treh kitaristov. Skupina v prihodnjih letih utrjuje svoje članstvo in povečuje svoj repertoar skladb, ki je v veliki meri sestavljen iz priredb tujih uspešnic. Ob Guštiju in Jožetu sta v skupini še pevec Andrej Kos in basist Alen Steržaj, kasneje pa se jim pridruži še kitarist Danijel Gregorič. Kreativna žilica kmalu rodi prve lastne skladbe, ki jih posnamejo v studiu Činč, a nikoli zares ne izdajo. Gušti, nezadovoljen z vokalno interpretacijo takratnega pevca, v skupino pripelje leto mlajšega Grega Skočirja, ki si s svojo neposrednostjo nemudoma zagotovi mesto glavnega vokalista. Nov zagon rodi nov glasbeni material, ki ga v obliki demo posnetkov posnamejo pri takrat obetavnem producentu Žaretu Paku v studiu Kif Kif. Demo posnetki tako zažgejo, da jih založba Corona želi izdati kar take, kot so. Album Nova pravila izide leta 1995, Gušti je večinski avtor in pisec besedil. Uspešnici “Nisem več s tabo” in “Mala nimfomanka” jim prineseta nove oboževalce in številne nove koncertne nastope. Nova potrditev pride s strani Petra Lovšina, ki člane skupine povabi k sodelovanju na plošči Dolina kraljic, nekaj časa pa ga spremljajo tudi v živo. Hitro se naberejo nove ideje, ploščo Kaj se dogaja? napove singel “Črn tulipan”, album pa zaznamujeta predvsem skladba “Rola se” in video za “Garbage (Hip Hop med nogami)”, ki s svojo provokativno vsebino dvigneta nemalo prahu.

Leta 1999 na radijske postaje udari epski “Led s severa”, ki skupino dokončno ustali na vrhu slovenske popularne glasbe. Preostali material za album Tretja dimenzija posnamejo v studiu pri Slovenj Gradcu, pri produkciji pa poleg Žareta sodeluje Zed, ki s svojimi izkušnjami iz tujih studiev izdatno pomaga skupini pri obikovanju novega, zrelejšega zvoka. Album je prodajna uspešnica, kar skupini nalaga, da se poda na pot uresničevanja novih, večjih izzivov. Kultno ljubljansko prizorišče, Križanke, jim z živim nastopom uspe napolniti junija 1999, leto kasneje, 10. obletnico delovanja obeležijo s koncertom v ljubljanski Hali Tivoli. Skupina se zapre v studio Štala pri Brežicah, kjer nastaja material za njihov četrti album. Zopet je za krmilom Žare Pak, album Doba norih pa ponudi nekoliko drugačen, bolj eksperimentalen zvočni pristop. Skupina se poigrava z loopi, sampli, ska, disko in new wave glasbenim slogom, vokale pa oplemeniti rapanje in operno petje. Kjub temu, da album prinese uspešnice “Fenomen”, “Oklep” in “Tatoo”, pa pri kritikih in poslušalcih naleti na mešane odzive, prav tako pa vnese nekaj razdora med člane skupine. Leta 2002 se tako družno odločijo za enoletni premor, Gušti pa se medtem posveti samostojnemu projektu.

Dolce Vita

Idejo za samostojni projekt, na katerem Guštijeve avtorske skladbe prepevajo različni izvajalci, oblikuje v sodelovanju s producentom Žaretom Pakom. K sodelovanju povabita takrat uveljavljene Momčila Bajagića - Bajago, Tomija Megliča (Siddharta), Budo (Elvis Jackson), Alyo, Anđo Marič (Flare), Boruta Marolta (Prisluhnimo tišini, Niet), Aleša Hadalina in novinko Polono Kasal, ki na plošči prispeva vokale za skladbo “Mine leto”. Slednja na slovenskih glasbenih postajah pusti izjemno močan pečat, zato Gušti Poloni kasneje zaupa še vokale na novi uspešnici “Vedno zame”, ki jo premierno izvedeta leta 2003 na podelitvi Viktorjev. Gušti se na albumu Dolce Vita odmakne od neposrednega rockerskega sloga, ki je zaznamoval njegovo avtorstvo pri skupini Big Foot Mama in poslušalcem ponudi sicer žanrsko raznolik, a bolj sofisticiran pristop, kar nekateri njegovi stari privrženci sprva sprejmejo z neodobravanjem. Gušti za nastope v živo sestavi spremljevalno skupino, kjer vlogo glavnega vokalista zaupa Poloni, intenzivno koncertiranje in promoviranje Dolce Vite pa sčasoma porodi idejo o vnovičnem, intenzivnejšem sodelovanju. Gušti in Polona se dogovorita za skupno nadaljevanje glasbene poti.

Gušti in Polona

Skupni projekt, ki ga naslovita preprosto z GP, izide v začetku leta 2005, na pot pa ga pospremi prvi singel z naslovom “D dan”. Za produkcijo poskrbi Žare Pak, na albumu pa se nahajata tudi uspešnici “Makova polja” in “Moje sanje”, ki ju izdatno predvaja regionalna MTV Adria. Konec leta Gušti in Polona nastopita na koncertu ob 15. obletnici delovanja Big Foot Mame, Gušti pa je obenem deležen velike časti, saj njegove avtorske skladbe iz časov delovanja pri skupini, na odru v živo izvajajo številne priznane slovenske glasbene skupine. V naslednjih dveh letih navdušujeta s številnimi televizijskimi nastopi ter klubskimi in festivalskimi koncerti, kar prepriča odgovorne pri MTV Adria, da ju kot prva s področja nekdanje Jugoslavije povabijo v svojo novo oddajo, MTV Live. Obenem se odzoveta povabilu za sodelovanje na kompilacijskih albumih Pankrti 06 (“If you rock my cock”) in 35. Let Vala 202 (“Moški čaj” skupine Ultimat). Zadnji singel in videospot z albuma GP, skladbo “Trip”, posnameta v živo s spremljevalno skupino, kar jima prinese številne nove kritiške pohvale. Pripravljati začneta nov material, vendar v kreativnem procesu trčita ob nespravljiva nesoglasja, zato se po sedmih letih skupnega delovanja razideta. Zadnjič skupaj nastopita na razprodanem koncertu na Celjskem gradu, junija 2009.

Naša Stvar

Po krajšem kreativnem premoru,se v prvi polovici leta 2011 na radijske postaje vrne z novima singloma "Sjene" in "Igra", ki ju izvaja pevka Ema Gagro. Oktobra 2011 v glasbeno orbito lansira svoj tretji samostojni album Naša stvar, ki ga je soustvarjal producent Zmago Šmon - Zed, na snemanju pa je sodelovala glasbena ekipa, ki Guštija spremlja na nastopih. Album, ki izide pod okriljem ZKP RTVS, logično nadaljuje dosedanje Guštijevo glasbeno ustvarjanje, glasbeno pa se nekoliko oddaljuje od mehkega popa, ki je zaznamoval njegovi prejšnji dve plošči, ter se pomika proti tršim, bolj pogumnim zvokom.


BIOGRAFIJA

Gušti je pseudonim Mihe Guština, autora brojnih hitova koje je napisao za svoju samostalnu karijeru, te za jedan od najpoznatijih rock bendova u Sloveniji - Big Foot Mamu. Gušti se totalno neplanirano povezao s hrvatskim slušateljima kada je napisao i snimio pjesmu za jednu od najpopularnijih TV serija "Naša mala klinika". Treći samostalni album, Gušti je u cjelosti odlučio napisati na hrvatskom jeziku. Toj odluci doprinijelo je i prijateljstvo s pjevačicom Emom Gagrom s Lošinja. Najavljeni album "Naša stvar" objavljen je krajem 2011. Materijal autorsko je djelo Mihe Guštine kojeg su u studiju "Pavarotti" odsvirali fantastični muzičari. Producentski dio posla povjeren je Zedu. Izdanje najavljuju singlovi i video spotovi "Sjene" i "Igra"

BIO